Landelijke maatregelen

In Nederland heeft de Rijksoverheid maatregelen ingesteld om het coronavirus onder controle te krijgen. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Dinsdag 18 augustus 2020 

Houd corona buiten de deur

Premier Rutte en minister De Jonge hielden om 19.00 uur een persconferentie over de coronasituatie in ons land. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt. 

Meeste besmettingen thuis en bij vrienden

Het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) geeft aanleiding om landelijk een paar extra stappen te zetten. Wat dit advies ons leert, is dat het vooral misgaat in de privésfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen. Dat is op dit moment de bron van de meeste besmettingen. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/08/18/houd-corona-buiten-de-deur

Persconferentie 18 augustus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donderdag 6 augustus 2020

Enkele nieuwe/aangescherpte maatregelen 

Om 19.00 uur hielden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de coronasituatie in ons land. Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar het is zorgelijk dat er ook heel veel mensen zijn die dat niet (meer) doen. Dat is terug te zien in recente uitbraken. Als we met elkaar het tij niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. We verspelen daarmee de winst die we met elkaar de afgelopen maanden hebben geboekt.

In de persconferentie zijn enkele nieuwe/aangescherpte landelijke maatregelen aangekondigd. Deze gaan vooral over de introductieweken voor studenten, de horeca en het testen van reizigers uit risicogebieden. Daarnaast kunnen er lokaal maatregelen worden genomen. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/08/06/grip-op-coronavirus-met-lokale-maatregelen

Het belangrijkste is dat we met z'n allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Ook thuis. Juist thuis. Alleen samen krijgen we corona onder controle. 

 


Woensdag 24 juni 2020

Per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:    

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait. Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven.  Want alleen zo behouden we de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid. 

 

1,5 meter afstand is altijd de norm


Dinsdag 9 juni 2020

Stap voor stap: wat kan wanneer?

Het stappenplan met versoepelingen is aangepast. Nieuw is dat de toiletten en douches op campings en vakantieparken vanaf 15 juni weer open mogen. Eerder stond die datum op 1 juli. Bekijk hier de nieuwste versie: 

 

Stappenplan versoepelingen

 

 


Woensdag 3 juni 2020 

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. 

Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis
 


Woensdag 27 mei 2020

Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 27 mei 2020 besloten. Minister-president Rutte lichtte de uitkomsten van het overleg na afloop toe tijdens een persmoment. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid. 

 


Dinsdag 19 mei 2020

Corona-aanpak: de volgende stap

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Lees meer over de versoepelingen en de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.  Van de persconferentie is ook een samenvatting in eenvoudige taal gemaakt. Lees deze op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-de-stappen-na-1-juni-in-eenvoudige-taal

Routekaart coronamaatregelen 19 mei


 

Woensdag 6 mei 2020

Stap voor stap voorzichtig meer ruimte

Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden.

Lees meer informatie over de versoepeling en de voorwaarden. 

Maatregelen 6 mei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meeste contactberoepen kunnen weer aan de slag per maandag 11 mei a.s. Dit zijn: 

 • (para)medische contactberoepen voor zover niet op basis van een medische indicatie;
 • contactberoepen gericht op persoonlijke verzorging, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures;
 • contactberoepen gericht op alternatieve behandelwijzen;
 • rijinstructeurs. 

Voor de contactberoepen gelden twee belangrijke voorwaarden:

1. Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.

2. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij klanten aan de voorkant vragen worden gesteld om in te schatten of iemand een risico oplevert.

Overige informatie: 

• Bruiloften, uitvaarten en kerkdiensten mogen blijven samenkomen met 30 personen;

• Bewegingsonderwijs onder begeleiding op scholen, zodra scholen en onderwijsinstellingen opengaan;

• Buiten sporten is toegestaan voor alle leeftijdsgroepen boven 18 jaar. Daarbij geldt wel: op anderhalve meter afstand van elkaar, geen contact tijdens het sporten, geen wedstrijden en thuis douchen.

• De eerdere ruimte voor georganiseerd buiten sporten en trainen voor groepen kinderen tot en met 12 jaar en georganiseerd sporten in de buitenlucht voor groepen jongeren tot en met 18 jaar blijft gelden.

• Voor zowel de jeugd als voor volwassenen geldt dat alleen trainingen zijn toegestaan. Wedstrijden, competities en toernooien kunnen tot 1 september nog niet plaatsvinden. Ook blijven kleedruimtes (inclusief douches) en kantines gesloten.

• Binnen en buitenzwembaden mogen per 11 mei hun deuren openen, inclusief de kleedruimtes. Ook hier blijven de douches gesloten. Bezoekers dienen anderhalve meter afstand in acht te nemen.

• De wekelijkse bijeenkomsten van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen voor kinderen tot en met 18 jaar zijn toegestaan onder de dezelfde voorwaarden als sport;

• Bibliotheken kunnen ook open met anderhalve meter afspraak.


Donderdag 23 april 2020

Wat mag nu wel, en wat mag nu niet?

In onderstaand overzicht worden de maatregelen die 21 april bekend zijn gemaakt helder in kaart gebracht. Download de factheet met de maatregelen.

factsheet maatregelen 21 april

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dinsdag 21 april 2020 

 

Maatregelen verlengd, voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Alle maatregelen en uitzonderingen vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd

Maatregelen verlengd tot en met 19 mei 2020

 


 

Dinsdag 31 maart 2020

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Alleen SamenHet kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen voordat met zekerheid kan worden gezegd dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

 


 

Woensdag 25 maart 2020 

Verdere uitwerking aangescherpte maatregelen

Na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen op maandag 23 maart, heeft verdere consultatie plaatsgevonden. Dat heeft geleid tot de volgende verdere uitwerking van de maatregelen: 

1. Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020

De maatregelen genoemd onder 2 t/m 7 worden uiterlijk 6 april 2020 heroverwogen.

2. Alle overige samenkomsten worden verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden:
a. wettelijk verplichte samenkomsten (max. 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad als ook de Staten-Generaal
b. samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (max. 100 personen);
c. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (max. 30 personen);
d. samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (max. 30 personen).

Bij deze samenkomsten geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.

3. Casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen worden gesloten. Ook zaken waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend zoals kapperszaken en nagelsalons moeten hun deuren sluiten.

4. Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 m afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, mits daar een individuele medische indicatie voor bestaat en de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven.

5. Winkels, markten moeten gesloten worden en openbaar vervoer beëindigd als er geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en de 1,5 m afstand.

6. Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten als op deze locaties geen of te weinig navolging wordt gegeven aan de geldende hygiënemaatregelen en aan de 1,5 m afstand of dit dreigt te gebeuren.

7. Groepsvorming (al dan niet toevallig) in de publieke ruimte wordt verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 m houden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Er is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Mits de ouders en/of voogden onderling 1,5 m afstand bewaren.

In de brief aan het Veiligheidsberaad is aangegeven dat maatregelen 2 en 3 moeten worden opgenomen in een noodverordening. De maatregelen 4 tot en met 7 moeten zodanig in de noodverordening worden opgenomen dat handhaving mogelijk wordt indien dat noodzakelijk is.

 


 

 

Maandag 23 maart 2020

Aangescherpte landelijke maatregelen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk voor meer informatie over de landelijke maatregelen op de website van het RIVM

aanscherping maatregelen corona


 Donderdag 19 maart 2020

Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen

Het kabinet heeft in een persconferentie eerder vanavond een nieuwe maatregel aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Ook ouderen in kleinschalige woonvormen moeten hun deuren sluiten voor bezoekers. De maatregel wordt genomen om bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Voor bewoners die stervende zijn, wordt een uitzondering gemaakt. De maatregel duurt zeker tot 6 april.


Dinsdag 17 maart 2020

Scholen, kinderopvang en gastouders open voor kinderen van ouders in de vitale beroepsgroepen

Het kabinet heeft vanwege het coronavirus besloten de scholen en kinderopvang in ieder geval tot 6 april 2020 te sluiten. Voor kinderen waarvan tenminste één ouder in een vitale beroepsgroep werkt, moet opvang beschikbaar blijven. In Opsterland zijn diverse scholen, kinderopvanglocaties en gastouders open voor de opvang van deze kinderen. Hierbij informeren we u over hoe dit werkt:

 • Scholen vangen eigen leerlingen op onder schooltijd.
 • Voor kinderen jonger dan 4 jaar en voor- en naschoolse opvang zijn er in Opsterland 13 kinderopvanglocaties open.
 • Deze locaties zijn sowieso open van 7.00 tot 19.00 uur en sommige locaties ook ’s avonds en ’s nachts.
 • Daarnaast bieden veel gastouders ook noodopvang. U kunt contact opnemen met uw eigen gastouder voor de opvang van uw kinderen.
 • Voor het aanvragen van kinderopvang neemt u als ouder zelf contact op met de betreffende kinderopvangorganisatie (zie ook: overzicht kinderopvanglocaties).
 • Maakte u eerder nog geen gebruik van kinderopvang? Ook dan kunt u zich melden bij één van de opvanglocaties.
 • Als u normaal kinderopvang heeft en kinderopvangtoeslag ontvangt, hoeft u niets te wijzigen. Ook niet als u extra uren opvang krijgt.
 • Heeft u normaal geen kinderopvang, dan hoeft u geen kinderopvangtoeslag aan te vragen. U maakt geen kosten voor de opvang.
 • Voor vragen kunt u rechtstreeks contact opnemen met de kinderopvanglocatie of uw gastouder. Vragen over de financiering worden beantwoord door de Rijksoverheid. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Meer informatie

 


Donderdag 12 maart 2020 

Maatregelen tegen verspreiding coronavirus

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Bel pas met de huisarts als je klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt, of koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
 • Kinderopvang blijft open.

De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart 2020.