World Cleanup Day 2020 en de Opsterlandse himmelploegen

Op zaterdag 19 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar wordt samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt gegeven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.Het doel is: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil!

En wat doet Opsterland?

In onze mooie gemeente ruimen meerdere himmelploegen het hele jaar door vrijwillig zwerfafval op. Wethouder Rob Jonkman is daarom donderdagochtend 17 september op de koffie geweest bij de himmelploeg Siegerswoude. Deze ploeg bestaat uit 9 enthousiaste vrijwilligers die er iedere maand op uit trekken om het zwerfafval in en rondom Siegerswoude op te ruimen. Een belangrijke klus, die ze fietsend en lopend doen. En het resultaat van al die jaren inspanning wordt zichtbaar, want ze vinden gelukkig een stuk minder zwerfafval op hun rondes.

Himmelploeg Siegerswoude

Naast Siegerswoude zijn er ook himmelploegen in Ureterp, Frieschepalen, Bakkeveen, Wijnjewoude, Hemrik en Jonkerslân. En daarnaast zijn er nog talrijke vrijwilligers die alleen of met z’n tweeën zwerfafval opruimen. Zo houden we Opsterland mooi schoon Wethouder Rob Jonkman: “Wij zijn erg blij met de inzet van deze himmelploegen, die structureel grote delen van onze gemeente schoonhouden. En ook een wereldwijde opruimdag (World Cleanup Day) geeft weer aandacht voor het probleem van zwerfafval. Ik hoop dat het goede voorbeeld van de himmelploegen een vervolg krijgt in de dorpen waar deze nog niet actief zijn.”