Waste Battle gemeente Opsterland 2020 van start

Woensdag 25 november start Waste Battle bij de Burgemeester Harmsma School. Om zwerfafval te voorkomen gaan 88 eerstejaars leerlingen in groepjes tegen elkaar battelen. Met als einddoel om de beste oplossing te verzinnen om ons gedrag positief te beïnvloeden zodat zwerfafval kan worden voorkomen.

Zwerfafval beïnvloedt leefomgeving

Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen en wat het milieu zwaar belast. Daarnaast beïnvloedt het de leefomgeving in negatieve zin en kost het opruimen van zwerfafval veel geld. Zwerfafval ontstaat over het algemeen niet bewust. Het lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag te zijn. Jongeren in groepsverband, recreanten en automobilisten zijn vaak de veroorzakers van zwerfafval.

Waste Battle

Jongeren gaan zelf een oplossing verzinnen om zwerfafval te voorkomen. Daarmee onderscheidt Waste Battle zich van andere zwerfafvalprojecten. De lesmethode die gebruik maakt van een gameachtig beloningssysteem en de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee. De voorrondes zijn op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 november. De finale is op vrijdagmiddag 27 november.


Wethouder Jonkman: “De Waste Battle is een mooi project voor leerlingen van de Burgemeester Harmsma School. Ik ben blij dat de gemeente nu ook een zwerfafvalproject bij de middelbare school doet. Voor basisschool leerlingen wordt jaarlijks de Himmelwike georganiseerd. Ik ben benieuwd naar de ideeën die uit deze Battles ontstaan.”

Waste Battle voorrondes en de winnaar

Er zijn drie voorrondedagen tijdens die dagen gaan leerlingen in groepjes aan de slag. De zes beste ideeën gaan vrijdagmiddag 27 november door naar de finale. Het winnende team krijgt begeleiding om het idee waar te maken. Het blijft dus niet alleen bij een idee.