Vaarseizoen Polderhoofdkanaal start op 1 juli

Vanaf 1 juli 2016 kan de pleziervaart weer gebruik maken van het Polderhoofdkanaal. Het kanaal werd vorig jaar na tientallen jaren heropend en bleek met meer dan 1.400 passerende boten direct een populaire route.

Natuurcompensatie en natuurmonitoring

Het vaarseizoen van het Polderhoofdkanaal is dit jaar net als vorig jaar geopend van 1 juli t/m 15 september. De bruggen en sluizen worden dagelijks tussen 9.30 uur – 16.30 uur bediend. Aan de heropening van het kanaal is een pakket aan natuurcompensatie en natuurmonitoring gekoppeld. Dit jaar is het Polderhoofdkanaal daarom in ieder geval net als vorig jaar beperkt open (diepgang boten maximaal 90 cm). De natuur krijgt hierdoor optimaal de gelegenheid om aan te slaan en zich te ontwikkelen. Als de natuur zich voldoende ontwikkelt kan mogelijk vanaf 2017 worden besloten om gefaseerd diepere boten in het kanaal toe te laten en het vaarseizoen langer te maken.

Feestelijke onthulling kunstwerk en ingebruik nemen zitbankje

Op vrijdag 1 juli 2016 wordt om 11.00 uur bij de Schouwstraslûs in Nij Beets een kunstwerk met het gedicht ‘Tijd en ruimte’ van de Opsterlandse dichteres Baukje Koolhaas onthuld. De onthulling gebeurt door de dichteres en wethouder Rob Jonkman. Het kunstwerk met gedicht is in opdracht van de gemeente Opsterland gemaakt, ter gelegenheid van de feestelijke heropening van het Polderhoofdkanaal in 2015. In opdracht van de gemeente Smallingerland heeft gemeentedichter Winfried Bruinsma het gedicht ‘Yn de polder fan de Grytman’ gemaakt.  Dit gedicht wordt momenteel in een kunstwerk verwerkt en op een later moment onthuld.

Bij de Schouwstraslûs wordt tegelijk met het kunstwerk door wethouder Jonkman ook een zitbankje in gebruik genomen. Het bankje wordt gedoopt tot het ‘Henk de Glee-bankje’, hij was de projectleider van het project ‘Heropening Polderhoofdkanaal’. Vanaf dit bankje is het gedicht van Baukje Koolhaas te bekijken en kan in het verlengde daarvan het gehele poldergebied tussen Nij Beets en De Veenhoop worden overzien.

Dutch Solar Challenge op 7 juli over het Polderhoofdkanaal

Van 2 tot en met 9 juli 2016 vindt de Dutch Solar Challenge plaats. Tijdens deze challenge strijden 39 teams uit binnen- en buitenland tegen elkaar in boten aangedreven op zonne-energie. De start is op 2 juli 2016 in Amsterdam. De route gaat via Lemmer naar Drachten, Grou en de finish is zaterdag 9 juli 2016 in Leeuwarden. Op 7 juli 2016 komen de 39 boten over het Polderhoofdkanaal. Kijk voor meer informatie op http://www.dutchsolarchallenge.nl/nl/info/over-dsc-2016/.