Luisteren naar de verhalen van Indië-veteranen

De jaarlijkse Indië-herdenking in het Rengerspark in Leeuwarden kon dit jaar niet doorgaan, maar burgemeester Ellen van Selm wilde deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom troffen de veteranen elkaar gister niet in de bus naar Leeuwarden, maar in de Trouwzaal van het Lycklamahús in Beetsterzwaag. Ze stonden zij stil bij de oorlog en de missies van deze veteranen, die destijds uitgezonden werden naar Indonesië of naar Nieuw-Guinea.

"Als je jaarlijks met elkaar een herdenking bezoekt, schept dat een band. Ik vond het heel waardevol deze dappere mensen vandaag te ontvangen en de tijd te hebben om naar elkaars verhalen te luisteren. Deze verhalen, al zijn ze soms pijnlijk om te vertellen, moeten we ons blijven herinneren, ze maken duidelijk dat onze vrijheid kostbaar is."

Jaarlijks worden de omgekomen militairen tijdens de Indië-herdenking in het Rengerspark door ruim 400 aanwezigen herdacht. Deze bijeenkomst -georganiseerd door de Stichting Indië-Monument Friesland- vond dit jaar in klein gezelschap plaats. 
 

Indiƫ veteranen