Let op: de eikenprocessierups is er weer!

Eikenprocessierupsen zitten in het begin van de zomer in een groot aantal eikenbomen in Nederland. Ook in Opsterland zijn ze alweer gesignaleerd. Als u in contact komt met de haren van een eikenprocessierups, kunt u klachten krijgen zoals jeuk en ademhalingsproblemen.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een behaarde rups, die uiteindelijk uitgroeit tot een nachtvlinder. De rups komt in mei, juni en juli voor in eikenbomen. Ze hebben kleine brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Kenmerkend voor de rups is dat ze ’s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek gaan naar voedsel (eikenbladeren).

Eikenprocessierups

Wat zijn mogelijke gezondheidsklachten?

Als u in contact komt met de haartjes (brandharen) van een eikenprocessierups, dan kunt u last krijgen van:

  • Rode, pijnlijke, jeukende huiduitslag.
  • Jeukende zwelling en irritatie aan de ogen.
  • Irritatie en ontsteking van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen (slikklachten). De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heeft u veel last van jeuk? Dan kunt u een anti-jeukmiddel gebruiken. Heeft u ernstige klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Als u vaker in contact komt met deze brandharen, kunnen de klachten erger worden. Ook dieren (met name honden en paarden) kunnen last krijgen van de brandharen.

Hoe voorkomt u gezondheidsklachten door een eikenprocessierups?

Vermijd elk contact met de rupsen, vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups

Wat kunt u doen na contact met de brandharen?

Strip de huid met plakband, om zo alle brandhaartjes te verwijderen. Was de huid daarna goed en spoel uw ogen uit met lauw water. Was tot slot uw kleding op minimaal 60 graden, om ook alle haartjes uit uw kleding te krijgen.

Wat moet u doen als u een nest vindt?

Ziet u een nest met eikenprocessierupsen? Meld dit dan bij ons! U kunt hiervoor de MijnGemeente App downloaden en eenvoudig uw melding, inclusief foto en locatie, aan ons doorgeven. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Melding openbare ruimte doen'. 

Meer informatie over de eikenprocessierups

Meer informatie vindt u op de website van GGD Fryslân en de website van Oakie.