Landgoeddag Lycklama voor jong en oud

Op zondag 2 september 2018 is tijdens de Landgoeddag het prachtige Lycklamahûs in Beetsterzwaag gratis toegankelijk. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Of om mee te doen aan unieke activiteiten in de tuin, de Overtuin en de Tropische Kas.

Tijdens deze dag kunt u lezingen volgen in de trouwzaal en wandelingen met een gids maken langs bijzondere bomen, cultuurhistorie en openbare kunst. In de notariskoepel draait een film over de in het Lycklamahûs geboren Tinco Lycklama. Ook voor kinderen is er veel te doen. Zij kunnen een bijenhotel maken, een poppentheater zien en diverse spelletjes spelen.

Datum, tijd en locatie

  • Zondag 2 september 2018
  • Van 13.00 – 17.00 uur
  • Hoofdstraat 80 Beetsterzwaag: Lycklamahûs met inbegrip van tuin, Overtuin en Tropische Kas
  • Hoofdstraat 17 Beetsterzwaag: Grietenijhuis, expositie 'Tinco Lycklama, een Friese Jonker in de Oriënt'.

Wat is er te doen?

Programma Landgoeddag Lycklama

13.00 – 17.00

Het Lycklamahûs, de tropische kas en de tuinen kunnen bezichtigd worden.
 
In de Notariskoepel in de tuin draait de Stichting Historisch Beetsterzwaag doorlopend de documentaire over Tinco Lycklama; een Friese Jonker in de Oriënt. Leuk is dat deze middag de hele Tinco expositie in het Grietenijhuis, even verderop, met korting te bezoeken is (€ 3,50 i.p.v. € 5).

Voor de kinderen
Doorlopend kunnen er in de tuin spelletjes worden gespeeld en in de Overtuin bijenhotels worden gemaakt. Er kunnen henna- en glittertattoos worden aangebracht. 

13.30 – 14.30

Landgoedwandeling, verzamelen tuin Lycklamahûs

Tijdens deze wandeling ziet u het landgoed als landgoed. Het grotere geheel, maar ook hoe de structuren lopen en hoe deze zijn ontstaan, met diverse afbeeldingen.

14.30 – 14.50

Lezing Jikke Huisman: Verhalen uit het Lycklamahûs

Over de geschiedenis van het gebouw, de bewoners en de hondjes die er woonden, het personeel, de tuinen, over wat Tinco en Julia in hun brieven schrijven over hun bezoeken aan Beetsterzwaag. U krijgt grappige anekdotes te horen en krijgt letterlijk een kijkje in de keuken van het Lycklamahûs.

15.00 – 15.30

Poppentheater Anansi

Anansi speelt het ouderwetse Jan Klaassen. Geschikt voor 6 – 106 jaar.

15.30 – 15.50

Lezing Bearn Bilker: Friese Adel: oars as oars

In Friesland was veel adel. Bijna elk dorp had wel een adellijk geslacht op een state. Waren de Friese adellijke families anders dan adel elders in het land of in het buitenland? Hoe is de adel ontstaan en hoe is het hen vergaan? Aan de hand van enkele voorbeelden van families, o.a. de Harinxma’s, de Sytzama’s, de Heemstra’s maar ook zeker de Lycklama’s, zullen we stil staan bij de typische trekken van de Friese adel.

15.30 – 16.30

Parkwandeling, verzamelen ingang Tropische Kas

Wandelen door het Lycklamapark langs bijzondere bomen, cultuurhistorie en openbare kunst.

 

U bent van harte welkom!

It Lycklamah├╗s