Kinderen nemen raadzaal in Opsterland over!

Kinderen uit de hoogste groepen van acht basisscholen in Opsterland nemen van 3 tot en met 7 februari de raadzaal in het gemeentehuis in Beetsterzwaag over. Op uitnodiging van de gemeenteraad van Opsterland mogen zij ervaren hoe een gemeenteraad werkt en spelen ze het interactieve kinderraadspel Democracity. In dit spel bouwen zij zelf een stad en kiezen welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen.

Hoe werkt Democracity?

De stad staat in het midden van de raadzaal en bestaat in het begin alleen uit woningen. De kinderen staan voor de vraag wat er nog meer moet komen; bedrijven, veel groen, scholen en kinderopvang of liever een dierenasiel. Tijdens het spel richten de kinderen politieke partijen op en oefenen met het verdedigen van hun keuzes in een democratische samenleving. Om hun doel te bereiken moeten ze overleggen en samenwerken met andere partijen. Na afloop mogen ze vragen stellen aan raadsleden over de overeenkomsten met de raad.

Het doel van het spelen van dit spel is:
• Leerlingen leren om hun mening te vormen en te geven.
• Leerlingen ervaren dat overleg, argumentatie, een meerderheid vormen en overeenstemming
 nodig zijn in een democratie.

Democracity