Het Rijk wil Regio Deals sluiten om in regio’s de brede welvaart te versterken. De gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, en Weststellingwerf, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben samen een voorstel ingediend voor een
‘Regio Deal Zuidoost Friesland: samen vitaal en veerkrachtig’.
Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. Heeft u een laag inkomen? De gemeente Opsterland komt mensen met een laag inkomen tegemoet in hun kosten door een collectieve zorgverzekering via De Friesland Zorgverzekeraar aan te bieden: de zorgverzekering AV Frieso Compleet. Door hieraan deel te nemen profiteert u van veel extra vergoedingen en bespaart u een behoorlijk bedrag. De gemeente betaalt namelijk een deel van uw premie.
In het Zonneplan staan de kaders voor het aanleggen van zonnevelden. Daarbij gaat het over de landschappelijke inpassing, de betrokkenheid van de omgeving en de financiële participatie. De gemeente volgt het provinciaal beleid en het manifest 'Zonneparken Noord- Nederland', dat door onder andere de noordelijke natuur- en milieufederaties is opgesteld.
De zomerperiode is een tijd waarin veel inbrekers toeslaan. U bent vaker van huis of laat uw deuren en/of ramen openstaan. Wees daarom alert en gebruik de volgende tips:
Bekendmaking tijdstippen zittingen vanwege de verkiezing voor de Tweede Kamer.
De gemeente taxeert elk jaar de waarde van uw huis, bedrijfspand of grond. Dit heet de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de basis voor het bepalen van de te betalen onroerendezaakbelasting (OZB). En kosten van het rijk en waterschap. De WOZ-waarde, die de gemeente vaststelt, is de waarde die de woning of andere onroerende zaak had op 1 januari van het jaar voor het begin van het belastingjaar.
De komende maanden gaan WOZ-gecertificeerde taxateurs van onze gemeente op pad om een aantal woningen op te meten.
Op zaterdag 19 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar wordt samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt gegeven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.Het doel is: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil!
De gemeente Opsterland heeft samen met de corporaties Elkien, WoonFriesland en huurdersorganisatie De Bewonersraad voor 2021 nieuwe prestatieafspraken gemaakt. Dit zijn afspraken waarin alle partijen hun bijdrage aan het gemeentelijk volkshuisvestelijk beleid van
Opsterland vastleggen.
Gemeente Opsterland omvat 16 dorpen met Olterterp als kleinste dorp en Gorredijk als grootste. Gemeente Opsterland is ongeveer 23.000 ha groot en is onderdeel van de prachtige Friese Wouden. Ruimte, rust en natuurschoon zijn drie punten die Opsterland tot een aantrekkelijke woongemeente maken.
Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning.
Bezoekers van Beetsterzwaag kunnen binnen de blauwe zone in het vervolg twee uur parkeren in plaats van één uur. Dit parkeerbesluit is één van de maatregelen om de parkeersituatie in Beetsterzwaag te verbeteren.
Mensen die hulp krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), ontvangen de rekening voor het betalen van de maandelijkse eigen bijdrage van het Centraal Administratiekantoor (CAK).
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Wijnjewoude geselecteerd als 'proeftuin' voor aardgasvrij wonen. Dit gebeurt als onderdeel van een speciaal interbestuurlijk programma om kennis hierover te ontwikkelen en te delen. Met deze bijdrage van het Rijk wordt een belangrijke stap gezet in de doelstellingen om woningen in Wijnjewoude te isoleren en met groen gas het huidige aardgas te vervangen. Dorpscoöperatie WEN gaat een belangrijke rol krijgen bij de uitvoering van het plan.
Op vrijdag 30 augustus stonden wethouders Rob Jonkman en Libbe de Vries met hun blote voeten in het beton van het nieuwe fietspad in Gorredijk. Samen met Gert Brunink, directeur van aannemer Schagen Infra, lieten ze symbolisch een groene afdruk achter in het duurzame betonfietspad naast de bestaande toegangsweg van en naar de wijk Loevestein.
In de gemeente Opsterland zijn een kleine 60 pleeggezinnen die van onschatbare waarde zijn voor veel kinderen. Wethouder Libbe de Vries bezocht vandaag het pleeggezin van de familie Brakke in Ureterp om van hen te horen wat het pleegouderschap inhoudt. Het is de Week van de Pleegzorg en gemeente Opsterland verrast daarom alle pleeggezinnen in de gemeente met een boeket bloemen. Hiermee spreekt de wethouder zijn dank en waardering uit voor deze families die hun hart en huis openstellen voor kinderen die geen veilig thuis hebben.
Iedere Nederlander moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Als dat niet lukt en er zijn geen andere voorzieningen, dan helpt de gemeente u te zoeken naar werk.
Een werkgroep bestaande uit vrijwilligers van de Wereldwinkel en enkele ondernemers uit de gemeente heeft een jaar lang hard gewerkt om de titel Fairtrade Gemeente binnen te halen.
De welstandscommissie adviseert over het uiterlijk van bouwwerken en de ruimtelijke kwaliteit.
Donderdag 30 januari 2020 vond er in het Lycklamahûs in Beetsterzwaag een naturalisatieceremonie plaats. Een feestelijke gebeurtenis! Zeven personen kregen van burgemeester Ellen van Selm het officiële certificaat van het Nederlanderschap.
In Opsterland wordt regelmatig aan of langs de weg gewerkt. Hier leest u waar op dit moment werkzaamheden zijn of waar een weg is afgesloten.
Maandagochtend 11 maart vond de officiële aftrap van de Week voor de Gezonde Jeugd plaats op Basisschool De Treffer in Gorredijk.
In Gorredijk wordt rond de jaarmarkten in het voor- en najaar een kermis georganiseerd. In Beetsterzwaag is in oktober een kermis. Via de media wordt u op de hoogte gehouden van de data.
Het is goed om afval juist te scheiden. Maar wat hoort in welke bak thuis? Lees hieronder wat u in de biobak gooit en wat in de sortibak.
Woensdag 25 november start Waste Battle bij de Burgemeester Harmsma School. Om zwerfafval te voorkomen gaan 88 eerstejaars leerlingen in groepjes tegen elkaar battelen. Met als einddoel om de beste oplossing te verzinnen om ons gedrag positief te beïnvloeden zodat zwerfafval kan worden voorkomen.
Zaterdagmiddag 5 oktober 2019 vond er in het gemeentehuis in Beetsterzwaag een bijeenkomst plaats voor nieuwe inwoners van Opsterland. Het was een geslaagde middag!
Ook u kunt in de situatie komen dat u het even niet meer weet of iets niet meer zelfstandig kunt. Heeft u een zetje in de rug nodig, iemand die u helpt of gewoon een luisterend oor? Of is er iemand in uw omgeving om wie u zich zorgen maakt? Heeft uw kind, uw partner, ouder of goede vriend ondersteuning nodig?
Bij vrijwilligerswerk wordt al snel gedacht aan het bezoeken van zieken of boodschappen doen. Maar er is zo veel meer te doen, er is vrijwilligerswerk voor jong en oud. Of je nu veel of weinig tijd hebt. Kijk maar eens om je heen wat er allemaal dankzij het vrijwilligerswerk gebeurt.
Op 1 september 2017 startte het project Home-Start in Zuidoost- en Zuidwest-Friesland. Bij Home-Start zetten vrijwilligers zich in om jonge gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding. Woensdag 21 februari ontvingen 9 nieuwe vrijwilligers in Wolvega het certificaat voor deelname aan de voorbereidingscursus uit handen van wethouder Cor Trompetter van Weststellingwerf. Inmiddels zijn er 20 vrijwilligers actief in Oost-, Weststellingwerf en Opsterland.
Op maandag 12 maart 2018 staan de preventietruck ‘Stop woninginbraken’ van de politie en de preventiecontainer van de brandweer aan de Loaijersstrjitte in Gorredijk, bij MFC De Skâns. Op maandag 19 maart 2018 staan ze in Ureterp aan De Telle 21, bij MFC De Wier. De voorlichtingsbijeenkomst vindt op beide dagen plaats van 13.00 tot 16.00 uur. Politie, brandweer en gemeente geven inwoners advies en voorlichting over inbraakpreventie en brandveiligheid.
Het doel van Voor – en Vroegschoolse Educatie (VVE) is om peuters en kleuters die het risico lopen op een ontwikkelingsachterstand beter voor te bereiden op groep 3 van de basisschool. Hiervoor wordt een VVE-programma gebruikt, waarmee spelenderwijs de sociaal emotionele-, motorische-, reken- en taalontwikkeling gestimuleerd wordt. Er wordt vaak gewerkt aan de hand van thema’s, zoals ‘lente’, ‘huis’ of ‘hoe zie ik eruit?’. Alle kinderen op de peuteropvang doen mee aan het VVE programma. Kinderen die een indicatie hebben voor VVE mogen extra uren naar de peuteropvang.
De provincie Fryslân en de gemeente Opsterland starten een uniek duurzaamheidsproject voor het MKB in de gemeente. Wilt u tot wel 60% energie besparen of uw eigen energie opwekken in uw bedrijfspand? Doe dan mee aan het project Energie voor MKB! U krijgt een complete energiescan van uw bedrijfspand en een actieplan om in de toekomst zelfvoorzienend te zijn. De provincie Fryslân en uw gemeente betalen meer dan de helft van de kosten. U heeft zo de mogelijkheid om met een kleine eigen bijdrage dit energieadvies te ontvangen.
Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te gaan stemmen dan kunt u een andere kiezer machtigen om dit voor u te doen. Dit heet stemmen bij volmacht. De persoon die wordt gemachtigd, kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.
Op woensdag 25 september 2019 zijn vier inwoners van Opsterland Nederlander geworden tijdens de naturalisatieceremonie.
Herdenken en vieren in Opsterland. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat doen we dit jaar in Opsterland niet samen op één plek zoals gebruikelijk. Daarom spreekt burgemeester Ellen van Selm inwoners en nabestaanden toe met deze online toespraak.
De gemeente heeft tijdens snoeiwerkzaamheden geconstateerd dat meerdere eiken- en beukenbomen aan de Gerdyksterwei en Sweachsterwei verzwakt en gevaarlijk bleken te zijn voor de omgeving. Uit veiligheidsoverwegingen zijn deze bomen op stam gezet. Volgens het protocol is er voorafgaand aan het op stam zetten een flora en fauna check geweest. Deze week worden de werkzaamheden afgerond.
Naamgebruik is het recht dat iemand heeft om de achternaam (geslachtsnaam) van de (ex-) huwelijkspartner of geregistreerd partner te gebruiken. U kunt uw naamgebruik door de gemeente laten vastleggen in de Basisregistratie personen (BRP). Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van de partner. Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan.
De basisregistratie personen (BRP) bevat de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De gemeente is verplicht deze gegevens te gebruiken. Uw gegevens blijven geheim voor bepaalde andere organisaties wanneer u een verzoek geheimhouding persoonsgegevens indient.
De Verwijsindex is een systeem waarmee professionals beter kunnen samenwerken als er zorgen zijn over kinderen. In deze flyer leest u wat de Verwijsindex is en hoe het werkt.
Iedere kiesgerechtigde krijgt een stempas toegestuurd. Dit is het bewijs dat u mag stemmen. U gaat met de stempas en uw legitimatiebewijs naar het stembureau om uw stem uit te brengen.
Nu dagbestedingslocaties zijn gesloten en veel andere activiteiten voor mensen met bijvoorbeeld dementie zijn komen te vervallen, is uw partner of familielid meer thuis. Dat betekent voor u als mantelzorger een extra belasting. Ook omdat u andere familieleden, vrienden of kennissen vanwege de coronamaatregelen niet kunt vragen om langs te komen.
De openbare ruimte is bedoeld voor publieke voorzieningen waar alle inwoners gebruik van (kunnen) maken, bijvoorbeeld voor wegen/ straten, bermen en openbare groenvoorzieningen. Het openbaar groen maakt onderdeel uit van de openbare ruimte en is eigendom van de gemeente. Openbaar groen, dat een beperkte functie heeft voor de openbare ruimte en dat direct grenst aan een woonperceel, kan in aanmerking komen voor verkoop aan de eigenaar(-s) van dat perceel.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken. Of als u een visum aanvraagt of lid wilt worden van een schietvereniging.
Komt u in Opsterland wonen? Of verhuist u binnen Opsterland? Meld dit dan bij de gemeente. Verhuist u naar een andere gemeente? Meld uw verhuizing dan aan uw nieuwe gemeente.
Ontvangt u een gemeentetoeslag peuteropvang? Dan moet u in het jaar daaropvolgend, voor 1 juni, hier verantwoording voor afleggen via het formulier "Verantwoording gemeentetoeslag peuteropvang".
Omrin houdt in opdracht van de gemeente Opsterland de wegen in de gemeente schoon.
De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland hebben samen de Wmo-ondersteuning ingekocht, zoals hulp bij het huishouden, dagbesteding en begeleiding.
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.
Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. Als er een goed werkend en veilig vaccin beschikbaar is, wordt er begin 2021 gestart met de vaccinatie.
Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronacrisis in Nederland. Als er een goed werkend en veilig vaccin beschikbaar is, wordt er begin 2021 gestart met de vaccinatie.
De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO) zijn aangesloten bij Werken in Friesland. Alle externe vacatures van de drie gemeentes worden daar geplaatst.
Tot nu toe kreeg u de aanslag voor de waterschapsbelastingen van Hefpunt. Dat is straks verleden tijd. Vanaf 1 januari 2018 krijgt u hem van het Noordelijk Belastingkantoor. Dit is een nieuwe organisatie die de belastingtaken uitvoert voor de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Wetterskip Fryslân en voor de gemeente Groningen. De naam Hefpunt verdwijnt. De aanslag voor gemeentelijke belastingen en de WOZ-beschikking krijgt u zoals gewoonlijk van ons.
Gemeente Opsterland heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Om hier invulling aan te geven, is er in opdracht van de gemeenteraad gewerkt aan het Uitvoeringsplan Energietransitie en aan het Zonneplan Opsterland. Beide plannen worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.
De burgerlijke stand is een afdeling van de gemeente. De burgerlijke stand maakt en bewaart officiële documenten van belangrijke gebeurtenissen. Deze documenten worden akten genoemd. Voorbeelden van akten: geboorteakte, huwelijksakte, akte van geregistreerd partnerschap, echtscheidingsakte en overlijdensakte.
In de Basisregistratie Personen (BRP) staan gegevens van iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond. U kunt een uittreksel van deze persoonsgegevens aanvragen. Dit doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. In het uittreksel staan in ieder geval uw naam, geboortedatum, adres en woonplaats.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt vandaag dat de gemeente Opsterland de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten ten behoeve van proefboringen in Nij Beets mocht beoordelen. Het bedrijf Vermilion Energy Nederland diende deze aanvraag in. De gemeente is verheugd dat de Raad van State oordeelde dat de juiste procedure is toegepast.
Er is er hard gewerkt om alle uitslagen van de verkiezingen te verwerken. Inmiddels zijn de processen verbaal met de verkiezingsuitslagen ingeleverd op het hoofdstembureau in de gemeente Leeuwarden.
In het uitbreidingsplan Hege Kamp in Ureterp worden acht kavels voor vrijstaande woningen uitgegeven. De kavels liggen aan de westelijke buitenrand en hebben allemaal vrij uitzicht over de weilanden. Het zijn de laatste kavels in het plan die nog beschikbaar komen.
Vanmorgen vond de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen plaats. De zes inwoners uit onze gemeente die dit jaar ter gelegenheid van Koningsdag een lintje toegekend kregen, werden vandaag door burgemeester Ellen van Selm ontvangen in het Lycklamahûs.
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.
Deze week zijn de onderzoeken Jeugd, zoals het kabinet die in het najaar met de VNG heeft afgesproken, naar buiten gekomen. Daaruit blijkt een toename van het aantal jongeren in de jeugdhulp en financiële tekorten bij de uitvoerende gemeenten. Voor meer structureel geld is de VNG in gesprek met het Rijk. De grootschalige plattelandsgemeenten, verenigd in de P10, herkennen deze problematiek en ondersteunen daarom de inzet van de VNG.
De gemeente Opsterland is er voor iedereen. Dat betekent ook dat openbare gebouwen, voorzieningen en wegen goed bereikbaar, bruikbaar en toegankelijk moeten zijn.
De gemeenteraad heeft twee jaar geleden ingestemd met het pilotproject multifunctionele accommodatie (MFA) Tijnje. Een uniek project waar het dorp zelf de mogelijkheid heeft gekregen om onderzoek te doen naar het realiseren van een MFA. De gemeente heeft hierin een ondersteunende rol.
Heeft u onvermijdelijke terugval in uw inkomen door het coronavirus en kunt u daardoor uw woonlasten tijdelijk niet meer betalen. Dan kunt u de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen.
Het thema van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, dit jaar op 10 november, is ‘Mantelzorg doe je samen’. Ook de Opsterlandse mantelzorgers worden deze dag in het zonnetje gezet met een verwenmiddag.
Mensen hangen hun schuldproblemen niet graag aan de grote klok. Harriëtte Geertsma uit Gorredijk doet dat wel. “Als je niets zegt, hoort niemand je. Misschien kan ik met mijn verhaal andere mensen helpen.” Ze probeert via het Gebiedsteam met budgethulp er nu financieel weer bovenop te komen.
Met een paar eenvoudige maatregelen kunnen ouderen hun woonomgeving een stuk veiliger maken. Het project ‘Mijn Huis op Maat’ helpt daarbij. Door het organiseren van informatiebijeenkomsten en via de huistest.
Hoe klein of groot uw vraag ook is, u kunt deze altijd stellen
aan de medewerkers van het Gebiedsteam.
Het is belangrijk dat de openbare verlichting aan en uit blijft schakelen. Daarom wordt door Liander momenteel in heel Fryslân een aantal testperiodes uitgevoerd.
Volg ons