Gemeente Opsterland biedt eigenaren van koopwoningen een waardebon aan ter waarde van 70 euro. U kunt de voucher gebruiken voor energiebesparende producten of -maatregelen.
Op deze pagina vindt u meer informatie over het project.
Wilt u meer informatie ontvangen over dit project? Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!
Op 15 juni is Nota Infra gestart met de werkzaamheden aan het Nijlân in Gorredijk. Dit is nu bijna klaar. Komende maanden wordt de Sinneblom aangepakt.
In de nieuwsbrief van september vertellen we over de stand van zaken, delen we de input van inwoners en wat er nog gaat gebeuren in dit project.
Het oefenterrein van V.V. De Sweach is gisteravond door de gemeenteraad aangewezen als locatie voor de nieuwe brede school in Beetsterzwaag. Inwoners en belanghebbenden zijn gedurende het proces nauw betrokken. Met de keuze voor deze locatie sluit de gemeenteraad aan bij de voorkeur van het dorp.
Lees de nieuwsbrief van juli over het project Kansen voor Beetsterzwaag.
Op deze pagina leest u meer over de aanleiding van het project. Ook vindt u hier een visuele weergave van het proces.
Alle lampen in en om het huis bedient hij met een zelf ontwikkelde app op de telefoon. Als de wastrommel draait, ziet hij precies hoeveel energie die verbruikt. Op het dak schitteren heatpipes die het water binnen no-time heet hebben. Technisch tovenaar Hette Feenstra woont in een hightech duurzaam huis in Ureterp.
Aannemer Nota Infra bv is op 15 juni gestart met de werkzaamheden aan het Nijlân en de Sinneblom in Gorredijk.
16 juni hebben de Gedeputeerde Staten van Fryslân het Aanvalsplan Energiebesparing vastgesteld. Er komt 5,2 miljoen euro extra beschikbaar voor woningeigenaren en VVE’s uit de provincie Friesland voor energiebesparende maatregelen. Het is geen nieuwe subsidie, maar een aanvulling op de bestaande SEEH-subsidie en een korting op de energiebespaarlening.
Gemeente Opsterland is net als veel andere gemeenten aangesloten bij Duurzaam Bouwloket. Hier krijgt u onafhankelijk advies over duurzame energie. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl/opsterland.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti, ook in Opsterland. Velen van hen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord. We vieren dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.
Om inzicht te krijgen in het energiegedrag van onze inwoners hebben wij een enquête ontwikkeld. Het kost ongeveer 3 minuten tijd om deze in te vullen. Doet u mee?
10 oktober was het de nationale Dag van de Duurzaamheid. Gemeente Opsterland besteedde in Gorredijk daar aandacht aan door verschillende duurzame dorpsinitiatieven bij elkaar te brengen. Het schoolplein van Kindcentrum Loevestein veranderde in een groenplein.
Een jaar geleden heeft de gemeenteraad de opdracht gegeven een Uitvoeringsplan Energietransitie op te leveren. Hier is hard aan gewerkt. Op 9 december 2019 heeft de gemeenteraad het Uitvoeringsplan vastgesteld.
Op zaterdag 2 en 9 november 2019 kunt u binnen gemeente Opsterland meedoen met de Nationale Duurzame Huizen Route. Tijdens deze dagen delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning.
In totaal zijn er drie bijeenkomsten geweest samen met de werkgroep om tot een herinrichting te komen van de straten Sinneblom, Sjoelstrjitte en Nijlân in Gorredijk. Op 24 juni 2019 is er een voorlopig ontwerp gepresenteerd. Hierna is het ontwerp nog een keer aangepast. Onderstaand vindt u een aantal beelden (visualisaties) van het voorlopig ontwerp.
20 september is de gemeenteraad samen met inwoners uit gemeente Opsterland op excursie geweest naar Dalfsen, Nieuwleusen en Hoonhorst.
Op 10 oktober organiseren wij een inloopavond over hoe om te gaan met zonnevelden in Opsterland. Dit vindt plaats van 17.00 tot 20.00 uur in het Lycklamahûs (Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag).
10 oktober is het landelijk de Dag van de Duurzaamheid. De gemeente Opsterland organiseert een aantal activiteiten in Beetsterzwaag en Gorredijk.
Vrijdag 17 mei 2019 kwamen dorpen en deskundigen samen in Bakkeveen om kennis te delen. Wat een energie kwam er los! Hierbij een sfeerimpressie.
Naast de ambitie van Opsterland om in 2035 energieneutraal te zijn, zijn wij ook bezig met andere vormen van duurzaamheid. Op dit moment wordt er gewerkt aan een duurzaam betonfietspad nabij de school Loevestein.
Ieder jaar verkiest de Europese Unie twee steden tot Europese Culturele Hoofdstad. In 2018 was Leeuwarden de Europese Culturele Hoofdstad, samen met de Maltese stad Valletta.
Een artikel uit de lokale krant Sa! over het project.
Op 27 mei 2019 was het tijd voor de tweede werkgroep sessie. Tijdens de werkgroepbijeenkomsten houden wij ons bezig met de herinrichting van de straten Sinneblom, Sjoelstrjitte en Nijlân in Gorredijk.
De Sinneblom, Sjoelstrjitte en het Nijlân in Gorredijk worden heringericht. Gezamenlijk met aanwonenden, scholen en het Plaatselijk Belang is er een start gemaakt om tot een verkeerskundig ontwerp te komen.
De komende jaren willen we samenwerken aan drie grote thema’s namelijk: duurzaamheid, leefbaarheid en inclusieve samenleving. De input die we hiervoor haalden uit het Opsterlandcafé, de Koffietour en de Denktank zijn uitgewerkt in ontwikkelagenda’s. In de ontwikkelagenda's kunt u teruglezen welke acties we gaan uitwerken samen met onze inwoners.
Op 30 januari spraken culturele organisaties, initiatiefnemers van LF2018-projecten, fondsen en geïnteresseerden over de resultaten van LF2018 (Culturele Hoofdstad).
Van De Tocht tot Oerrock en van Tinco tot Literair snacken. 2018 was een cultureel jaar voor de gemeente Opsterland.
In deze nieuwsbrief laten we de ambities en ideeën zien en nodigen we u uit om verder te praten over duurzaamheid, leefbaarheid en een sociale samenleving.
Het klimaat, de zorg, maatschappelijke ontwikkelingen: de kranten staan er vol mee. We leven in een wereld met ingrijpende veranderingen en dat stelt onze gemeente voor grote uitdagingen. Zowel inhoudelijk, als financieel. Door onze krachten te bundelen kunnen we samen stappen maken voor de toekomst.
Heeft u vragen of opmerkingen over een project, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Opsterland.
Bekijk de visualisatie van het plan voor het terrein van de oude melkfabriek in Klein Groningen.
Lees meer over de aanleiding voor het project 'Herbestemming oude melkfabriek Klein Groningen'.
Op 21 juni vieren we dat de Vlaslaan en Fockema Andreaelaan opnieuw zijn ingericht, de werkzaamheden zijn achter de rug en het wordt er steeds groener nu het volop lente is. Dat doen we samen met de bewoners die meehielpen en met de omwonenden van de Vlaslaan, Fockema Andreaelaan en Achter de Hiemen.
Bekijk de impressie van het ontwerp van de Vlaslaan in Beetsterzwaag.
Volg ons