Wilt u een activiteit of evenement organiseren? Vaak heeft u hier een vergunning voor nodig. Naast toestemming om ergens iets te organiseren heeft u vaak ook nog ontheffingen nodig voor bijvoorbeeld het schenken van alcohol of brandveilig gebruik van een tent.  

De gemeente is bij de meeste evenementen verantwoordelijk voor de veiligheid. Soms is er een evenementenvergunning nodig om ervoor te zorgen dat de organisator het evenement op een verantwoorde manier uitvoert. In andere gevallen is een 'Melding klein evenement' voldoende.

Oerrock

Wanneer heeft u een evenementenvergunning nodig?

Bij meer dan 500 personen moet u een evenementenvergunning aan te vragen.

Naast die evenementenvergunning heeft u vaak ook nog vergunningen en/of ontheffingen nodig voor bijvoorbeeld het schenken van alcohol, houden van een kansspel of brandveilig gebruik van een tent. 

Onder evenementen verstaan we: alle voor publiek toegankelijke activiteiten van vermaak. Denk bijvoorbeeld aan concerten, wedstrijden, circus, feesten en braderieën. Voor een besloten feest op of aan de weg kan een vergunning ook verplicht zijn.

Wat voor informatie moet u bij de aanvraag indienen?

Bij de aanvraag om een evenementenvergunning zult u diverse documenten moeten aanleveren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • een situatietekening met daarop de tent en/of het bouwwerk, ten opzichte van ander direct naastgelegen objecten;
  • een plattegrond van de tent of het gebouw, met daarop aangegeven o.a. nooduitgangen, brandblussers, enzovoorts.

(Een uitgebreide checklist is opgenomen bij het aanvraagformulier voor een evenementenvergunning.)

Wanneer moet u de aanvraag indienen?

Een aanvraag om een evenementenvergunning moet minimaal acht weken vóór het begin van het evenement ingediend worden. 

Soms heeft de gemeente veel tijd nodig om af te stemmen met politie, brandweer en eventueel met andere organisaties. Dien uw aanvraag voor een evenementenvergunning daarom ruim van tevoren in.

Krijgt u altijd een vergunning?

Wij kunnen een vergunning en/of ontheffing weigeren in het belang van:

  • de openbare orde;
  • de openbare veiligheid;
  • de volksgezondheid;
  • de bescherming van het milieu

Wanneer kan ik een evenement melden ipv een vergunning aan te vragen?

Voldoet het evenement dat u organiseert aan de hieronder genoemde voorwaarden, dan hoeft u geen vergunning aan te vragen. Een melding is dan voldoende. 

Voorwaarden:

  • Eendaags evenement
  • Het aantal aanwezigen is meer dan 200 personen
  • Het aantal aanwezigen is niet meer dan 500 personen
  • Het evenement vindt plaats tussen 7.00 uur en 00.00 uur
  • Er is geen (mechanisch versterkte) muziek te horen vóór 9.00 uur en na 23.00 uur
  • Het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, fiets-, bromfiets- of parkeergelegenheid
  • Het evenement staat het verkeer en hulpdiensten niet in de weg
  • Er worden geen grote objecten geplaatst. Kleine objecten mogen wel, met een oppervlakte van minder dan 10 m2 per object tot een maximum van 50 m2 per straat. Of één tent die voldoet aan de brandveiligheidseisen (wat onder andere inhoudt, dat daarin niet meer dan 50 personen tegelijkertijd aanwezig zijn)
  • De organisator doet binnen vier weken vóór het evenement melding aan de burgemeester, als het aantal aanwezigen meer dan 200 personen is

Voor zover er sprake is van een aantal aanwezigen van meer dan 200 personen, de organisator binnen vier weken voorafgaand aan het evenement melding daarvan heeft gedaan aan de burgemeester.

De burgemeester kan binnen twee weken na ontvangst van een melding besluiten het organiseren van een evenement als bedoeld in het derde lid te verbieden, indoen door dat evenement de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

Extra informatie met betrekking tot uw aanvraag evenementenvergunning

Gaat u ook alcohol schenken?

Als u een evenement organiseert buiten een horecabedrijf, dan heeft u ook een ontheffing van de Alcoholwet nodig. Hiervoor kunt u de gegevens invullen op het formulier voor de evenementenvergunning. Voor het aanvragen van een ontheffing van de Alcoholwet bent u leges verschuldigd.

Brandveilig gebruik

Wanneer het evenement in een bestaand gebouw, in een tent of ander tijdelijk bouwwerk plaatsvindt en er meer dan 50 personen gelijktijdig aanwezig zijn, dan heeft u ook een melding brandveilig gebruik nodig. De gegevens hiervoor kunt u invullen op het formulier voor de evenementenvergunning.

Evenementen en natuurbescherming

Voor sommige evenementen is een vergunning of ontheffing in het kader van de Wet Natuurbescherming nodig. De aanvraag hiervoor moet zes maanden van te voren binnen zijn.

Daarnaast dient u te onderzoeken of er bij de activiteit stikstof uitstoot plaatsvindt. Is dit het geval dan is de activiteit vergunningplichtig (Natura2000-activiteit).

Voor deze onderwerpen verwijzen wij u naar de provincie. Kijk voor meer informatie of het doen van een aanvraag op Evenementen en natuurbescherming | Fryslan.

Geluidsnorm

Over de blootstelling van het publiek aan geluid bestonden nog geen afspraken.
Dat is nu veranderd. Er is een convenant ondertekend door evenementenmakers, poppodia en de Nationale Hoorstichting. In de onderstaande bijlage vind je meer informatie hierover. 

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Publiekscentrum

Gemeente Opsterland