Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Paspoort aanvragen

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf veertien jaar. Het paspoort heeft een chip. Hierop staan een scan van uw gezicht en uw vingerafdrukken. Paspoorten voor personen van achttien jaar en ouder zijn tien jaar geldig. Personen jonger dan achttien jaar krijgen een paspoort dat vijf jaar geldig is.

 

Er is ook een (goedkopere) Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen Europa reizen. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.


U kunt een paspoort aanvragen als:

 

  • u de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • u achttien jaar of ouder bent. Kinderen onder de achttien jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van de ouders die het gezag hebben of van degene die de voogdij over het kind heeft. Vul hiervoor de Verklaring van toestemming in. Neem van iedereen die de verklaring van toestemming heeft ondertekend ook een geldig legitimatiebewijs mee (geen kopie)!

 

 

Paspoort achttien jaar en ouder: € 66,95 (met spoedprocedure € 114)

Paspoort jonger dan achttien jaar: € 51,05 (met spoedprocedure € 98,10)

(tarief 2014)

Wetten

Paspoortwet

Contact

U vraagt een paspoort persoonlijk bij de gemeente aan. U gaat hiervoor naar de balie Burgerzaken in het gemeentehuis in Beetsterzwaag. Van aanvragers van twaalf jaar en ouder worden twee vingerafdrukken afgenomen. De levertijd van een paspoort is vijf werkdagen, tenzij u voor de spoedprocedure kiest.

 

Meenemen

U neemt het volgende mee:

 

  • Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • Bent u uw oude reisdocument kwijt? Dan moet u hiervoor aangifte doen bij de Nederlandse politie en een afschrift van het proces-verbaal meenemen.
  • Een recente, goed gelijkende pasfoto die aan alle eisen voldoet.
  • Voor het aanvragen van een paspoort voor een kind: schriftelijke toestemming van de ouders die het gezag hebben en hun legitimatiebewijzen (geen kopie!)

Contactgegevens

Gemeentehuis
Hoofdstraat 82, Beetsterzwaag

Gemeentebedrijf
Wetterwille 5, Gorredijk

Postadres
Postbus 10.000
9244 ZP Beetsterzwaag

T (0512) 386 222
E gemeente@opsterland.nl

Twitter @Opsterland

Meer contactgegevens en openingstijden


Zoeken